Saturday, January 26, 2008

炒飯物語 Fried Rice Story

昨日の晩御飯でした。炒飯です。なぜか橙色ばかり。This was last night's dinner. Fried Rice. Somehow it was very orange. ^^

今からジョー特性炒飯の作り方を教えます。I am going to teach you how to make the Jo Special Fried Rice now.

まずは色んな材料を用意します。お米はもちろん、たまごちゃん一個、炒飯の素、コショウが基本。そして、おかずとしては三つぐらいの肉類や野菜。僕の場合はにんじん、きのこ、と鶏肉。基本的には自分が好きなものをいっぱい入れてください。
First of all, prepare all kinds of ingredients.. Of course you'll need rice, an egg, essence of fried rice (^^;), and pepper. And for the side ingredients, have about 3 types of vegetable and meat. For me, I got carrots, mushrooms and chicken meat. Basically, just put in lots of anything it is that you like.
[質問:炒飯の素がなかったらどうする? 自分の素を作る。基本はコショウたっぷり、塩を少し、と砂糖少し水で薄めたしょうゆにいれて、素の代わりに入れます。ふりかけでもいいけど。。
おかずがなかったら? たまごちゃんの数を増やします。
Question: If I don't have any fried rice essence? Make your own. The basic is lots of pepper, a bit of salt, a titbit of sugar melted in some soy sauce lightened with water.
If I don't have side ingredients? Add more eggs.]

次はご飯を炊きます。(ご飯の炊き方分からないとか言うな) ご飯が出来上がるまでにおかずを軽く炒めます。油はできるだけ控えめにしてください(僕の場合は油を入れすぎて、それが大失敗)。調味料は特に要りません。おかずのそのままの味でいいです。
Next, cook the rice (Don't tell me you can't cook rice). While waiting for the rice to be done, stir-fry the side ingredients. Try to use as little oil as possible (I put too much oil, and that was my big failure). It is not a must to add any seasonings. It is okay to go with the natural taste of the side ingredients.
[質問:ご飯の炊き方本当に分からなかったら? 冷凍のご飯でも買ってください。
油を入れすぎたり、おかずを炒めすぎたりしたら? 捨てます。大事なおなかを壊すな。
Question: What if I really don't know how to cook rice? Buy some frozen ready-made rice.
If I put too much oil, or overcook the side ingredients? Throw it away. Don't destroy your stomach.]

出来上がったおかずは別のお皿に置いといて、ちょっと多めの油(ご飯がフライパンにくつかないように)をフライパンの上で温めて、中火で溶きたまごを炒める。たまごがちょっと出来上がったら、ご飯を入れて、どんどんかき混ぜる。それから、おかずを入れて、ちょっとかき混ぜたら、炒飯の素とコショウをふりかけます。ご飯に焼き目がついたら、炒めすぎ。うすい茶色の炒飯でいい。
When the side ingredients are done, put it in another plate and pour quite a big size of oil onto the frypan (so that your rice does not stick), heat it up and fry the stirred egg under medium fire. When the egg is half done, put in your rice and stir it hard. After that, put in your side ingredients and after stirring it a bit, pour in the fried rice essence and pepper. If your rice turns dark brown, you have burnt it. A light brown fried rice is good enough.
[質問: ご飯を置きっぱなしにして、悪くなっちゃたりしたら? まだ食べれる状態なら、そのまま炒めます。熱を加えると菌はだいたい死にますから。
コショウが嫌だったら? 唐辛子でも何か辛い調味料でいい。
わさびでいいの? あほか?
辛いものが嫌だったら? じゃあ、コショウと一緒に塩をいっぱ~い入れてください。塩で味覚が乱れたら辛くなくなります。
Questions: If I left the rice and it turned bad? If it is still edible, fry it as it is. The bacterias will die when you add heat.
If I hate pepper? Red pepper (tongarashi) or anything spicy would be okay.
Will wasabi do? Arse..
If I don't like spicy? Then, along with the pepper, add lo~ts of salt. When your taste buds are spoiled, it won't be spicy anymore. ^^]

さて、召し上がり!いただきます!Let's eat!

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